Dagens katastrofer

Jag har läst Dagens katastrofer av Cilla Jackert och den fick mig att både skratta och gråta på tåget till och från jobbet. Boken vänder sig främst till yngre läsare i åldern 9-12, men jag passade lika bra in i målgruppen.

Den varma berättelsen handlar om Majken, som bryr sig mer om risken att bli påkörd när hon korsar Odengatan, att inte äta mat från konservburkar, eller kolla efter förändringar hos sina födelsemärken. Hennes liv kretsar kring alla katastrofer och varningar hon snappar upp i dagspressen och genom diverse myndighetsrapporter. Noga antecknar hon alla varningar i ett färkodat system, ända till den dag då hennes mamma släpar hem en dregglande hund som det blir Majkens ansvar att ta hand om.

Jag gillar Majken, vi tänker rätt lika med den lilla skillnaden att hon agerar på alla larm som sköljer över henne dagligen. Att det är Cilla Jackerts debut skulle jag aldrig gissa, texten är full av liv genom härlig gestaltning och orginella beskrivningar. Karaktärerna känns gedigna och trots en finstämd handling vill jag ändå läsa vidare och veta hur det går för Majken.

dagens katastrofer
Dagens katastrofer av Cilla Jackert.

/Johanna

Advertisement

1 thought on “Dagens katastrofer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s