Att skriva (och planera) tillsammans

Vi har fått lite frågor, både från bekanta men också här på bloggen, hur sjutton vi ska få till det när vi skriver tillsammans. Det undrar vi också ibland.

Nu under NaNoWriMo är målet främst att få till ett råmanus som vi sedan kan jobba vidare med. Den övergripande planen för arbetet med manuset från början till slut ser ungefär ut enligt följande:

1.       Innan NaNoWriMo

Vi har försökt få till en så bra och detaljerad planering av berättelsen som möjligt. Detta gäller både i vilken ordning allting ska ske men också karaktärer, känslor, miljöer, hur dialogerna ska vara, etc. Vi har börjat ta fram ett någorlunda detaljerat synopsis och är förstås överens om när det ska vara dramatiskt och spännande, när det ska vara mörkt och hemskt och när det ska vara festligt och glatt. Vi ska också försöka ta fram detaljerade karaktärsscheman där vi går genom de viktigare karaktärerna så att vi båda vet när vi skriver hur en viss karaktär skulle agera. Eftersom vi skriver urban fantasy har vi också planerat så detaljerat som möjligt hur världen är uppbyggd och hur det övernaturliga/magiska fungerar.

Problemet med att planera för mycket är förstås att det är först när man sätter igång och skriver som man inser vad som fungerar och vad som inte fungerar och vi har pratat en del om att vi måste vara öppna för att ändra sådant vi redan är överens om. Men det känns ändå tryggt att försöka ha det mesta planerat så att vi har något slags hum om vartåt det hela leder.

2.       Under NaNoWriMo

Vi har tänkt att vi ska skriva vartannat kapitel i råmanuset. Under tiden kommer vi försöka göra små avstämningar om det vi har skrivit och hur vi har tänkt med det vi skrivit. En intressant grej Simona sade på hennes romance-skrivarkurs var att det är viktigt att komma ihåg i nästa kapitel hur känslan var i kapitlet dessförinnan. Det är tyvärr något som kan bli svårt för oss eftersom man inte själv kommer att ha skrivit kapitlet innan men vi tänker oss att vi under avstämningarna försöker informera varandra om just sådant så att den andra har den information som behövs inför nästa kapitel.

Hela manuset är i princip planerat men för tillfället har vi valt att fokusera detaljerna på planeringen av första halvan av manuset. Vi tänker oss att vi under planeringsträffar funderar över det vi skrivit för att sedan komma framåt i andra halvan av manuset. En inte alltför detaljerad andra halva öppnar dessutom för att kunna ändra saker och ting under resans gång.

3.       Efter NaNoWriMo

Det återstår att se hur arbetet går vidare efter november. Just nu tänker vi bara en månad framåt.

Glömde förresten nämna att vi använder oss av Pinterest för inspirationsbilder. Där har vi några boards där vi lägger upp bilder som inspirerar. Här är ett litet smakprov:0d0a5de133a39252d6ec308f67859c5f7c6d0993011151f529c1b77b9c473907dc1d4e8d2947aba026760e4007f962a8

Wish us luck!

Advertisements

6 thoughts on “Att skriva (och planera) tillsammans

    • Vi kommer skriva samma, för vi har bara en karaktär som läsaren får följa. Däremot kommer vi byta kapitel när vi redigerar och sedan byta ytterligare en gång. På så sätt hoppas vi att språket kommer smälta samman till en enda berättarröst. / Johanna

  1. Kul och låter ju välplanerat både före, under och efter. Jag undrar lite över i vilket sammanhang det där som Simona sa ska tolkas. För det måste ju bero på hur man skriver sina kapitel ifall just föregående kapitels känsla är relevant för nästa kapitel. Ifall man hoppar i tid eller karaktär eller nåt annat så är det kanske inte alltid just det man tänker på, menar jag. Men visst, om man skriver kronologiskt då är jag helt överens. Ska bli intressant att höra hur ni löser bland annat det.

    • Exakt, hon menade det kronologiskt. Alltså om karaktären är ledsen i ett kapitel så måste det hålla i sig till nästa. Och det som blir knepigt är förstås om känslan i det föregående kapitlet inte är supertydlig utan kanske mer av en underliggande känsla, då måste den ändå finnas kvar i nästa kapitel. Kan som sagt bli problematiskt att upprätthålla det när man är två. Men som Johanna nämner ovan kommer vi gå genom kapitlena tillsammans och också det den andra personen har skrivit, så de rätta känslorna kommer väl förr eller senare.
      /H

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s