Glaskupan

9789174293418Den fjärde klassikern jag tog mig genom i januari var Glaskupan av Sylvia Plath och det var också den som överraskade mest. Jag hade fått för mig att Plath var väldigt svår att läsa men Glaskupan var långt ifrån svår och trög. Plath har ett enkelt och rakt språk, inga krusiduller, samtidigt som miljöskildringarna är fantastiska. Man kan säga att hon lägger krutet och de stora orden på rätt saker.

Boken tar sin början i New York där huvudpersonen Esther gör en slags traineetjänst på ett glammigt magasin och Plath skildrar ett New York sett ur en lätt deprimerad Esthers perspektiv vilket blir ett slags glammigt New York-noir. Och den här New York-tiden är verkligen gripande – även alla inte har varit deprimerande så har nog alla någon gång känt sig utanför, och att känna sig utanför och att man inte passar in kan nog vara ännu svårare i en stor stad i en lyxig miljö när alla tycks vara lyckliga och bekymmerslösa. 

När Esther kommer hem från New York får hon reda på att hon inte kommit in på den skrivarutbildning hon sökt till och då slår den lätta depressionen om till ett slags evigt mörker där ingenting fungerar. Förutom en berättelse om en allvarlig sjukdom är det här för mig en berättelse om att hitta sin egen plats i livet – att försöka förstå sig själv och att förstå andra och att försöka leva med förväntningarna på en själv (eller kanske snarare förstå hur man ska bli av med dem).

Glaskupan är brutal, sorglig men också på många sätt vacker. En lättläst klassiker med vackert språk och en berättelse som berör.

Prickar av den här som nummer 23 på Läsutmaningslistan (En bok där huvudkaraktären lider av en svår sjukdom ).

/Heléne

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s