Här är jag nu av Karen Campbell

Kan bara komma på en enda fördel med magsjukan, att jag har lyckats läsa mer än normalt. Ett plus då att boken jag läste var en fantastiskt vacker och känslosam historia. Hjärtat satt i halsen mest hela tiden och det hade inte med illamåendet att göra.

Här är jag nu av Karen Campbell berättar om asylsökande Abdi som kommit till Skottland från ett krigshärjat Somalia tillsammans med sin fyraåriga dotter Rebecca. Sakta, sakta nystas deras våldsamma förflutna upp, det som fått Rebecca att sluta prata.

Utan vänner, familj eller annat skyddsnät, utelämnad till myndigheternas snårskog av regler och instanser, greppar Abdi efter de halmstrån som finns för att maximera chanserna att få stanna i Skottland. Ett av dessa halmstrån för honom till ett mentorprogram där han träffar Deborah, den medelålders lärarinnan som nyss har begravt sin man och nu försöker hitta ny mening i sitt liv. Trevande till en början, men allt mer öppenhjärtigt, bygger de en skör och berikande vänskap.

Campbell lyckas balansera berättelsen mellan feelgood och tragik, berätta om det enorma flyktinglägret i Dadaab i Kenya, likväl som att skola läsaren i Glasgows sevärdheter. Hon sätter fingret på den ständigt närvarande vardagsrasismen som bubblar under ytan på vanliga människor. Samtidigt är det värmen hos medmänniskorna och hos karaktärerna som är bokens stora behållning, Abdis kärlek till sin dotter och Deborahs stora hjärta. På det hela taget är det en historia jag kommer bära med mig och tänka tillbaka på lång tid framöver.

20140305-220803.jpg

/ Johanna

2 thoughts on “Här är jag nu av Karen Campbell

  1. Pingback: Härliga fredag upphöjt till tusen | Bokglam

  2. Pingback: Helgintervjun – Karen Campbell Del I | Bokglam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s