Dickens – Great Expectations

Great-Expectations-Charles-Dickens-Penguin-English-LibrarySenaste boken i bokcirkeln blev en Charles Dickens – Great Expectations. Jag har aldrig läst något av Dickens tidigare och gillade den skarpt. Vi tyckte alla att den var ganska svårläst, det händer mycket och språket är väldigt nyanserat på så sätt att det går liksom inte att snabbläsa utan man måste ta in varje ord och mening för att förstå helheten, vilket dessutom blir ännu svårare på något gammalmodig engelska.

Boken handlar om lille föräldralöse Pip som växer upp hos sin syster (som inte är särskilt snäll) och hennes man Joe (som är väldigt snäll). Han blir på något sätt utvald att få komma hem till Miss Havisham, en rik tant som bor i närheten, och får leka med hennes vackra adoptivdotter Estella. När han är där i det stora fina huset och får möta dessa fina människor blir Pip medveten om sitt eget hem, sitt ursprung och allt det han saknar i livet. Dessutom slår en livslång kärlek till den vackra Estella rot i honom. Så kommer det sig att Pip får en slags välgörare, en hemlig välgörare, och Pip får en summa pengar så att han ska kunna bli en Gentleman. Att vara Gentleman, det går i princip ut på att man ska vara någotsånär belevad, läsa böcker och umgås med bra folk. Typ. Och så får vi följa Pips liv.

Tycker väldigt mycket om DIckens miljöskildringar, när jag läste om Pips och Estellas första möte i den övergivna trädgården så fick jag en slags drömsk känsla över det hela, det är vackert men obehagligt på samma gång. Dickens har även ett väldigt fint sätt att binda ihop lösa trådar efter historiens gång, nästan alla karaktärer som introduceras kommer att spela en roll i Pips öde.

Men vad jag framförallt tycker om med Great Expectations är karaktärerna. Alla är excentriska personer med några skruvar lösa. Den coolaste av dem alla är nog Miss Havisham. Miss Havisham blev övergiven på sin bröllopsdag och på samma gång lurad på en ansenlig summa pengar. Sedan dess har hon suttit där i sin bröllopsklänning framför en förmultnad bröllopstårta, och ägnar resten av sitt liv åt att hämnas på män i största allmänhet genom att adoptera en liten söt flicka som hon uppfostrar att ha som enda mål i livet att krossa så många mäns hjärtan som möjligt. Sjukt. Och lite coolt.

Quotation-Charles-Dickens-mercy-pride-hope-Meetville-Quotes-52841

Prickar av nummer 60 på läsutmaningslistan (en bok där omslaget inte visar några levande varelser)

/Heléne

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s