Tips från Nadeem Aslam

I första avsnittet av denna Babelsäsong visades en finstämd intervju med Nadeem Aslam. Den är sevärd i sin helhet, men det jag vill ta upp är hans fantastiska tips om att skriva av andra böcker. Han har själv för vana att skriva av klassiker, för att studera ordval, meningsbyggnad och styckeindelning på nära håll.

Jag har nu provat just detta, att skriva av text, och måste säga att arbetssättet dessutom ger en förståelse för hur rytm och tempo är uppbyggt. Framför allt inser jag vad man kan välja bort och ändå få texten att fungera. Ett återkommande problem för mig är att jag använder för många ord, är för feg i mina kast mellan händelser vilket resulterar i en tradig smörja till texter.

Läste Johanna Linbäcks Min typ brorsa och tyckte hon löste det fint med just tempo, ton och snygga förflyttningar. Så jag skrev av. Funderade på hur jag själv skulle skrivit ungefär samma sak och hittade smarta lösningar i hennes text.

När jag nu senare på kvällen satt med mitt eget manus vågade jag kapa mer, vara djärvare och hiva ut radvis med onödiga ord. Vilken lättnad, för både mig och texten.

Så dagens tips, kika på intervjun med Nadeem Aslam (den verkar fortfarande ligga kvar på Svt Play) och ta till er av hans kloka ord.

20140429-223744.jpg
/ Johanna

Advertisement

2 thoughts on “Tips från Nadeem Aslam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s