En riktig bokcirkelsbok

Förra torsdagen möttes bokcirkeln upp på Café Facile för lite fransk mat och vin och diskussion om Främlingen av Albert Camus. Om någon har problem att välja en bra bokcirkelsbok kan jag verkligen rekommendera Främlingen, den hade allt som en bra bokcirkelsbok behöver – den öppnade upp för en mängd frågor att diskutera och så är den lättläst (vilket är super för då hinner alla läsa ut den).

Främlingen handlar om Meursault och boken tar sin början när Meursaults mor precis har dött. Första meningen i boken sammanfattar huvudkaraktären så väl:
Mamma dog i dag. Eller i går kanske, vet inte. Jag fick telegram från hemmet: ’Mor avliden. Begravning i morgon. Högaktningsfullt’. Det betyder inget. Kanske var det i går.

Jag tycker den enda meningen speglar hans likgiltighet inför livet så och allt som inträffar så väl och den speglar även hans iskalla uppriktighet. När han sedermera skjuter ihjäl en människa inleds en rättegång mot honom där hans likgiltighet inför sin mors död blir en stor del i hans dödsdom. Det fanns alltså mycket att diskutera med boken – varför var Meursault så som han var? Vad ville Camus säga med sin huvudkaraktär? Var det Meaursaults egna val och handlingar som formade hans öde eller var det andra människors handlingar och utomstående människors tankar som slutligen ledde till hans dödsdom?

Än bättre var att vi tidigare läst Sartres Äcklet  och kunde jämföra de båda huvudpersonerna, Antoine och Mersault, deras inställning till livet och hur de hanterar sina möjligheter och val. Existentialismen och absurdismen. Är vi det vi själva gör oss till eller är vi i själva verket offer för de val vi tvingas göra?

20140713-205908-75548994.jpg

/Heléne

Och prickar av nr. 55 på Läsutmaningslistan – Läs en bok av en författare som är utländsk men ej från USA eller Storbritannien.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s