Projekt Rosie

Var på finfin middag och lekhäng för kidsen nu på eftermiddagen och min kompis frågade efter boktips till semestern. Den första titeln som spontant dök upp i hjärnan var Projekt Rosie av Graeme Simsion, en bok jag aldrig skrev färdigt om här.

Tror nog att många av er redan har läst boken, men har något missat den vill jag gärna rekommendera läsningen om Don, den 39-årige forskaren som startar Projek Fru och utformar ett formulär för att med hjälp av det hitta den perfekta partnern.
Doktoranden Rosie får inte många rätt i testet med sin färgstarka personlighet och tvivelaktiga vanor. Trots att det inte finns några uppenbara skäl till varför Don ska fortsätta träffa Rosie bestämmer han sig, mot all logik, att hjälpa till att ta reda på vem hennes pappa är.

Jag har svårt att sätta fingret på exakt varför jag gillar boken så mycket. Kanske för att det är en fin och lite originell kärlekshistoria. Kanske för att den fick mig att skratta högt. Alldeles säkert för att karaktärerna är underbara i all sin egensinnighet.

Rent tekniskt är det en snyggt komponerad konflikt, Dons utveckling genom boken är trovärdig, språket är precist och lätt och bikaraktärerna bidrar till historien på ett underhållande sätt. Den har liksom allt. En liten förklaring till resultatet ger författaren själv i bokens tacktext, där han tar upp alla som har hjälp honom i arbetet och på vilket sätt de har gjort manuset bättre. Mycket intressant att få en i blick i hur mycket synpunkter och omarbetningar som egentligen ligger bakom den till “enkla” historien.

20140716-223554-81354660.jpg
/ Johanna

2 thoughts on “Projekt Rosie

  1. I min bokcirkel var diskussionen het och vild. Oj, så många olika tankar boken väckte. Och så olika vi upplevde den. Kul med en bok som sätter fart på tankar och diskussioner.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s