Research

Research är research, ett nödvändigt ont eller något som förgyller skrivprocessen, beror hur man ser på det. Ibland kan jag tycka att research stannar upp själva skrivandet, andra gånger kan sökandet på google efter vissa detaljer ge krut till historien och ge nya infallsvinklar som hjälper historien framåt och vips så dansar fingrarna på tangenterna snabbare än någonsin.

En av mina karaktärer har en gård och jobbar mycket på gården. Jag kan nada om lantbruksarbete. Min lantbrukskunskap sträcker sig till sådant som har med lantbruksfastigheter att göra och som kan vara relevant för bankverksamhet och min bok berör inte alls sådana saker. Tack och lov. Alltså om jag skulle följa den där regeln om att man ska skriva om sådant man känner till skulle min bok bli fruktansvärt ointressant.

Hur som helst så kom jag på att mina föräldrar berättat att min syssling är tillsammans med en bondpojk, alltså born and raised på en bondgård som dessutom är belägen där min karaktär har sin bondgård. Så idag tog jag en kort mental paus från jobbet (och alla lantbruksfastigheter som ska pantsättas) och drog iväg några frågor på facebook till sysslingen och fick svar direkt. Precis sådana svar jag ville ha. Och lite ytterligare info som kan bli direkt dialog. Så himla tacksamt! Och intressant! Anade inte att skördande kunde vara så spännande.

/Heléne

4 thoughts on “Research

  1. Jag tycker nog att det är det som är det allra roligaste med research – att nästan allting egentligen är både intressant och roligt 🙂 Jag läste på lite om piprökning här om dagen och insåg att det är värsta vetenskapen och nästan konstarten – och tänkte genast att kanske min karaktär som röker pipa måste få komma fram lite mer, det är ju en väldigt rolig accessoar…

    I de flesta sådana lägen måste man förstås hejda sig själv lite, men det är ändå roligt!

    /Linda

    • Det var mer än jag visste om piprökande också :). Kul att den piprökande karaktären får komma fram, sådana karaktärsdrag är verkligen trevliga.
      /H

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s