Helgintervjun med Simona Ahrnstedt, del 2

Här följer fortsättningen av Helgintervjun med Simona Ahrnstedt. Del 1 finns under gårdagens inlägg.

IMG_2222Det råder ingen tvekan om att romance ligger Simona varmt om hjärtat och hon strävar inte efter att skriva i någon annan genre, tvärt om, menar hon.
– Jag varnar lite för att byta genre, särskilt i början av ett författarskap. Det är bättre att hitta sin nisch och jobba med den, förlagen brukar vilja ge ut fler böcker i samma genre från en författare. Men, tillägger hon, visst finns det en dröm om att någon gång skriva filmmanus.

Även fast en ny genre inte lockar, verkar Simona dras till att skriva om ämnen hon inledningsvis inte vet mycket om, som tur är älskar hon researcharbetet. Till den nya romanen har hon gjort en uppsjö intervjuer och sammanställt ett femtio sidors researchdokument. När hon fastnar i skrivandet är det med hjälp av sin bakgrundsforskning som hon hittar rätt igen.

Karaktärerna har också gedigna bakgrunder och hon har koll på deras historia och släkt långt utanför romanens ramar.
– Jag måste veta om några av karaktärerna kan ha träffat varandra i London för flera år sedan. Hon berättar om sitt excel-schema som beskriver vad varje karaktär har gjort och befunnit sig de senaste tio åren. Därtill jobbar hon med släktträd.
– Föräldrar, farföräldrar, etc, jag har koll på allt. Du måste känna dina karaktärer, veta var de gick i skolan, känna till hela deras sexuella historia och allt annat, för att de ska bli psykologiskt konsekventa människor. Tack vare sin tidigare karriär som psykolog vet hon hur folk tänker och kan bygga karaktärer med trovärdiga drivkrafter.

Samtidigt betonar hon att researchen inte får ta överhanden. Först och främst måste varje kapitel ha ett tydligt syfte. Under de senare böckerna har Simona börjat tänka mer berättelsernas på mål, motivation och konflikt.
– Från början hade mina karaktärer lite olika liv och så råkade de mötas, men numera arbetar jag aktivt med konflikterna och karaktärernas mål och motiv. Vet man vad scenen ska leda till minimerar man risken att lägga onödig kraft på tidsödande research.

Många intervjuer och signeringar väntar under lanseringen, men också annat jobb som många inte tänker på.
– Bokklubbarna vill gärna att man skriver en text om sig själv, någon annan vill ha en text om romance och den tredje skickar ett par frågor via mejlen. Det är nästan bara jag som skriver romance i Sverige idag så det finns bara mig att fråga om genren, konstaterar hon. Därtill håller Simona i skrivkurser, deltar i författarkliniker, bloggar och förbereder ett seminarium inför bokmässan. Hon tycker att det är viktigt att engagera sig i hela författarrollen och förbereder sig noga inför säljmöten och utnyttjar sin förmåga att kunna prata och sälja för att få med sig branschen.
– Det är en sak att skriva, sedan har vi det kommersiella. Jag är väldigt noga med att det jag gör ska bli bra och då tar det tid. Samtidigt är det ju fantastiskt roligt att det har lossnat efter allt jobb jag har lagt ner. Stoltheten över romanen fullkomligt lyser i hennes blick.

Mitt i lanseringen skriver Simona dessutom på en ny bok. Deadline för första utkastet är 1 november och utgivning av boken ska ske i maj 2015.
– Det är ett högt tempo, medger hon, men jag har valt det själv och vill inte sitta och rulla tummarna. Och det är skillnad på att skriva sin första bok och vara en etablerad författare. Då skrev hon på all ledig tid vid sidan av jobbet som egen företagare. Nu har hon hjälp från förlaget redan från start.
– Jag tar fram storyn, men diskuterar den med förläggaren och skriver därefter ett första utkast som förläggaren går genom.

En annan metod som Simona använder sig av, vilket inte kräver ett förlag, är att ha testläsare. Hon låter en eller två personer läsa första utkastet innan det går vidare till förläggaren för att veta om storyn håller. Sedan 2013 jobbar hon även med Nordin Agency, från att tidigare varit representerad av förlagets egen agentur.
– Att jobba med en extern agent har verkligen underlättat, det blir en bättre relation med förläggaren då man inte behöver förhandla det ekonomiska – någon annan gör det åt en.
Efter några år på Damm Förlag bytte Simona till förlagsjätten Forum inför sitt nya boksläpp.
– Att jobba på stort förlag är ovärderligt, man får hela förlagets kunskap, det finns så många otroligt duktiga människor. Hon tar upp boken och visar meningarna En plan. En hämnd. En passion de inte räknat med. Som står skrivna i skimrande guldtext högst upp i hörnet på omslaget.
– De här meningarna satt jag, två personer från förlaget och min agent och spånade fram tillsammans, berättar hon.

Simona skriver bäst på morgonen precis när hon gått upp och sedan på kvällen och helst sitter hon vid sitt skrivbord och arbetar. Varje pass varar ett par timmar, beroende på var i processen hon är. Fastnar hon blir sessionerna kortare och istället går hon runt och funderar, tar en titt på skåpluckorna i köket där varje kapitel har en egen post-it-lapp och hon kan få en överblick av manusets uppbyggnad. Ett annat knep hon tar till är en ritrulle där hon skissar ut hur varje sekvens börjar och slutar och vilka parallella spår som finns.
– Ritrullen är en bra hjälp för att hålla strukturen, särskilt när folk, som i nya boken, reser mycket och det är viktigt att veta var de befinner sig, hur de har tagit sig dit och vart de ska sedan.

Efter en lång lunch av lustfyllt skrivsnack avslutar vi intervjun med att lista Simonas bästa skrivtips och ni kan läsa dem nedan. Utöver dem fick vi med oss varsin rykande färsk romancebok under armen och ungefär 100 miljoner ton inspiration eftersom Simona, förutom att vara en fena på att skriva het, rolig och spännande romance, är fantastisk på att dela med sig av sin outtröttliga skrivenergi och framåtanda.

 

Simonas bästa skrivtips:

1. Det viktigaste är att hitta strategier som funkar för dig själv. Utvärdera dina strategier, får du något skrivet?

2. Gå på lust, skriv det du allra helst vill skriva och läsa. Simona har valt alla sina teman utifrån vad hon själv tycker om.

3. Skriv synopsis för att ha koll på vart historien är på väg.

4. Gillar du research? Gör då mycket research och våga ta kontakt med människor.

5. Lär dig hantera mål, motivation och konflikt. När en del av texten inte håller kokar det oftast ner till att det saknas någon form av konflikt, eller att konflikten är för svag.

6. Följ inte alla råd! Tips och råd ska vara till hjälp, blir de en belastning ska du strunta i dem. Skriva ska vara roligt!

 

En enda natt finns att köpa i bokhandeln eller på Adlibris, Bokus och CDON.

 

Advertisements

5 thoughts on “Helgintervjun med Simona Ahrnstedt, del 2

  1. Vad roligt och intressant att läsa, tack för att ni delar med er! Blev glad över att nästa bok kommer redan i maj! Ser mycket fram emot den och paret som jag hoppas att den handlar om 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s