Klassikercirkeln – Vågorna

Ikväll möttes rödvinsbokcirkeln upp för lite klassikersnack och underbart god italiensk mat på Il Tempo. Har jag nämnt någon gång hur mycket jag älskar min bokcirkel? Ni vet hur det kan vara vardagskvällar efter jobbet, man är så opepp på att hitta på något och jag får alltid lite ångest över att boka in saker på kvällarna efter jobbet. Jag vill bara hem. Hem och skriva eller läsa. Undantagen är skrivträffar eller just bokcirkeln.

Och när jag läste Virginia Woolfs Vågorna var jag extra tacksam över att ha bokcirkeln för jag tror ärligt talat inte att jag hade kommit genom den annars. Den är väldigt svårläst med sin annorlunda berättarstil med sex huvudkaraktärer som i en slags dialog berättar historien om sina liv, allt på bästa prosalyriska vis. I förordet nämns det att författaren inte ville att detta skulle betraktas som en roman, och jag tror att det är bra att ha med sig när man läser den, jag tycker även att boken blir mer intressant om man har det i bakhuvudet och Vågorna blir då snarare att betrakta som ett litterärt experiment.

Och jag är väldigt glad att jag har läst Vågorna och även fast det är ljusår från det jag själv skriver tror jag att den kommer få en plats i mitt referensbibliotek. Woolf skriver så fantastiskt bra. Rytmen i texten är behaglig, orden vackra, miljösbeskrivningarna träffsäkra och liknelserna är i en klass för sig. Tror den kommer passa bra att bläddra lite i när orden hakar sig.

Bockar av nr. 52 på Läsutmaningslistan, En bok av en författare som nu är död.IMG_2587

IMG_2594.JPG

Innan läggdags blir det lite lättsmält chick lit i form av Jennifer Weiner, tror min hjärna behöver en andningspaus efter denna komplexlitterära överdos.

/Heléne

1 thought on “Klassikercirkeln – Vågorna

  1. Komplexlitterär överdos. Ett utmärkt ord för att beskriva vissa knepigare böcker. Och jag blev med ens sugen på att dra ihop en läsecirkel. Ännu en grej att fundera på…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s