Så nära..!

Alltså, jag har ju sagt det här hundra gånger nu… men nu närmar jag mig slutet. Sanningen är att slutet redan är skrivet, jag har tagit mig genom detta en gång men det har varit omskrivningar, tillägg och strykningar i alltför många vändor. För några veckor sedan hade jag ambitionen att skriva klart, bli helt färdig men kom aldrig så långt. Därefter har det varit så mycket annat som hänt att jag inte har fått till de där sammanhängande timmarna som krävs för att komma någonstans och den här redigeringsrundan har tagit sådan tid.

Tror det beror på att jag har jobbat mycket med språket. Med gestaltningen, meningsbyggnad, strykningar av adverb, etc. samtidigt som jag har täppt till logiska luckor. Det har helt enkelt blivit för utdraget och ineffektivt. Så lyssnade jag på ett seminarium av Ann Ljungberg där hon gav tipset om att ha en redigeringsrunda där man helt struntar i språket och bara går på storyn och logiken och på sistone har jag fokuserat enbart på det och det har gått så mycket snabbare.

Och jag ser fram emot att bli klar med den här omgången, att för en gångs skull lägga en komplett historia åt sidan, låta det mogna, jobba på med mitt och Johannas gemensamma manus (under arbetsnamn 7-K) och sedan ta fram mitt egna manus igen om någon månad, sätta på mig ett par lite mer objektiva glasögon, granska storyn och därefter göra de sista språkliga justeringarna.

Tänk vilken tid det här har tagit. Och de enda som förstår mig är ni, mina skrivande vänner. Mina andra vänner undrar hur lång tid det ska ta egentligen, är jag inte klar någon gång? Samtidigt som de motsägelsefullt undrar hur jag egentligen hinner skriva med jobb och allt annat. Men, men, snart är jag klar. Snart har jag skrivit en hel bok.

/Heléne

Advertisement

10 thoughts on “Så nära..!

  1. Ja det tar tid och slit och tär på alla möjliga sätt. Men åh, vad härligt det är när man får säga att man är klar. Så klar man nu någonsin kan bli

  2. Haha, jag känner igen det där! Kollegor och vänner som artigt frågar när boken är klar och förvånas över hur lång tid det ta. För det TAR lång tid! Mitt manus har redan två år bakom sig och nu ska jag precis ge mig på ytterligare en redigeringsrunda. Klar? Jag? Nej, det lär dröja… 🙂

  3. Åh, det är så svårt att bara fokusera på handlingen utan att vara där och peta på språket tycker jag. (Å andra sidan är det kanske det jag gjort och därför kah hittar så mycket språkligt nu…) Tid tar det som sagt.

    • Jag vet, jag kan inte heller låta bli.. Utan måste ändra någon mening här och där som skaver men försöker verkligen låta bli. Är bara så orolig att jag inte kommer se just det felet i den språkliga redigeringsrundan 😉
      /H

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s