Vassa föremål

Gillian Flynns Vassa föremål är inte en bok man ska läsa innan man går och lägger sig. I vart fall inte om man är en sådan som jag som lever sig in alltför mycket i berättelser så att de hakar sig fast i undermedvetandet och förföljer en hela natten. Och historien om Camille, journalisten som återvänder till sin hemstad Wind Gap i Missouri för att få ihop en bra artikel om två bestialiska mord på två småflickor är inte en historia man gärna tänker på när det är mörkt.

Jag älskade ju Gone Girl och det som gjorde den boken häftig var framför allt att karaktärernas liv framstod som så normalt fram till twisten då allt blev skruvat och sjukt. I Vassa föremål är allt istället skruvat och obehagligt från första sidan, rakt igenom till allra sista sidan.flynn_vassa_foremal_omslag_inb

Och som den ivriga wannabe-författare jag är så funderar jag givetvis på vad det är Flynn gör för att åstadkomma denna obehagliga krypa-under-skinnet-känsla. En sak jag kommer att tänka på är beskrivningarna och liknelserna, ingenting beskrivs som vackert. Ingenting får en behaglig liknelse utan normala saker liknas ständigt vid något groteskt och vulgärt. Sedan får hon alltid till beskrivningen av smärta – både fysisk och psykiskt – man riktigt känner hur ont allting gör. Hur ont allt känns. Sedan har vi förstås karaktärerna. Det Vassa föremål har gemensamt med Gone Girl är de levande karaktärerna och framför allt de läskiga tanterna.

Flynn får verkligen min läslust att tända till. Det är som att bli tolv år igen – man kan inte gå och lägga sig utan man måste vända blad efter blad, det blir senare och senare och tiden att sova blir mindre för varje ord man läser men man kan verkligen inte släppa boken.

/Heléne

Advertisements

2 thoughts on “Vassa föremål

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s