Kan man lära sig skriva med hjälp av en kurs?

Jag har provat olika skrivkurser genom åren. Min första var en kvällskurs på Skrivarakademin som fick mig att börja längta mer efter onsdagskvällar än fredagar och helg. Det var veckans höjdpunkt att träffas i den lilla gruppen på tio personer och bara diskutera skrivande och texter. Inte sedan gymnasiet hade jag fått respons på annat än akademiska texter och fortfarande sitter vissa av kommentarerna, både positiva och mer konstruktiva varianter, etsade i hjärnan. Jag hade längtat så länge efter ett skrivande sammanhang och när jag äntligen fick det absorberade jag varenda ord som sades de där kvällarna. Jag tror inte att lektionerna gav så mycket kunskap i skrivtekniker, i regler och strukturer, vår lärare hade en mer intuitiv inställning till skrivande, men jag började i och med kursen ta mitt skrivande på ett helt annat allvar än tidigare.

Efter terminen på skrivarakademin har jag varit på kortare helg- eller dagskurser. Simona Ahrnstedts romancekurs, Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäcks skrivkurs på vilken jag träffade Heléne. Skrivarakademin. Mycket av det rent praktiska i hantverket tycker jag funkar lika bra att läsa sig till i bloggar och böcker, men kurserna är oslagbara som inspirationskällor, mingelplatser och forum. Kontentan är ändå att utan ett eget kontinuerligt skrivande skulle varken kurserna, böckerna och bloggarna lära mig någonting, jag måste hela tiden sätta informationen i relation till mina egna texter och då kan man utveckla sitt skrivande i alla möjliga sammanhang.

/ Johanna

Advertisement

3 thoughts on “Kan man lära sig skriva med hjälp av en kurs?

  1. Innan jag blivit publicerad var skrivkurser den plats där man fick en utomstående publik också, fick prova allt det där man funderat på i sin ensamhet. Alltså en plats där man fick uppmuntran att gå vidare. Det var värt allt.

  2. Har funderat ett tag på att gå någon men har inte riktigt än bestämt mig för vilken jag ska välja. Det finns ganska många alternativ i storstadsområdena, där jag inte bor, men så finns det också distans. Ja, det får nog bli en sådan.

  3. Pingback: Det här med skrivkurser | Bokglam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s