En kväll med Kristina Sandberg

Ett gäng bokbloggare var inbjudna till Norstedts för samtal med Kristina Sandberg och hennes trilogi om hemmafrun Maj. Känner mig lite småstressad över att få ihop mitt manus nu inför tävlingen, är liksom inte van vid att skriva mot deadline, men har verkligen sett fram emot den här träffen, så skrivandet fick ta en liten paus ikväll.

Det var ett supertrevligt samtal och Kristina Sandberg är en av de trevligaste och mest sympatiska författare jag träffat. Hon tog sig tid att svara på frågor, delade med sig av egna analyser – allt med ödmjuk inställning och alldeles outtröttligt. En stor del av diskussionerna handlade om att just det här med att skildra ett kvinnoliv och närmare bestämt ett kvinnoliv som till största del äger rum i hemmet och hur det betraktas av recensenter, branschen och människor generellt. Att folk uttrycker sig som att hon skildrat det “lilla livet” och det “triviala” och att vissa undrar vilka män som skulle kunna läsa hennes böcker. Och det är ju smått fantastiskt att sådana frågor förekommer i dagens upplysta samhälle. Hur många böcker har man inte läst där mäns everyday life får skildras utan att det betraktas som trivialt eller litet? Utan snarare storslaget. Och i vilka sammanhang får en manlig författare, som har skildrat en mans liv, frågan om kvinnor kan tänkas läsa hans böcker.

De här böckerna är ju faktiskt för alla, det är en skildring av en annan generation och ett människoöde som ändå är ganska outforskat.

Jag har hittills bara läst första boken och är väldigt imponerad av Sandbergs stil. Efter första meningen får man av någon anledning intrycket av att det ska vara krångligt och svåråtkomligt men så är det inte alls, utan det finns ett sådant driv i texten att man bara flyter med. En fullständig recension av böckerna kommer att komma så småningom. 10728706_10152475191052843_981101282_n 10726738_10152475190872843_1277381121_n

Norstedts bjöd passande nog på småkakor och snittar i mängder. Flera av oss som var där ikväll hoppas nog att Sandberg sätter en ny trend och att sju sorters kakor får en renässans. Schackrutor, drömmar, finska pinnar, syltkakor och kolasnittar… dregel…

Så.. avslutar med: Augustpriset till Kristina Sandberg!

/Heléne

 

2 thoughts on “En kväll med Kristina Sandberg

  1. Låter som det blev en trevlig kväll! Kristina Sandberg är jätteintressant att lyssna på, hon var på författarbesök på mitt jobb igår kväll så valde att inte åka in idag men tror jag utan problem hade kunnat lyssna idag med!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s