The Young Elites

Känns som en evighet sedan jag läste en bok från pärm till pärm. Har den senaste tiden tröttnat halvvägs , men Marie Lu’s The Young Elites höll mig intresserad hela vägen till slutet. Boken blandar superkrafter och en miljö inspirerad av Venedig och renässansen, spänning med romantik och en skickligt uppbyggd konflikt.

Adelina Amouteru växer upp i sviterna efter en pest som lämnar henne och många andra ärrade och utstötta. Hennes tillstånd leder till att hela familjen tvingas till ett liv i samhällets utkant och fadern provocerar ständigt Adelina för att hon ska uppvisa tecken på de magiska krafter som ett fåtal av de överlevande barnen besitter. Själv vill hon inget hellre än att besitta dessa krafter, göra sin far nöjd och kanske en dag bli medlem i The young elites, en ökänd grupp ärrade med speciella krafter. Till slut tröttnar fadern på Adelinas totala brist på övernaturlig talang och bestämmer sig för att sälja henne som älskarinna. Adelina råkar höra affärsuppgörelsen och flyr hemifrån, något som kommer att ställa hela hennes värld på ända.

Marie Lu berättar själv i bokens efterord att hon ville skriva en bok om en bov istället för en hjälte, men jag tycker snarare hon mejslar fram en blivande hjälte vars krafter hotar att ta över henne och en situation där hon ibland måste välja det minst dåliga av två risiga alternativ. Adelina har en vilja att göra rätt, men ibland går det ändå fel och kanske är det just liknande omständigheter som alltid gör någon till en bov i ett inledande stadie.

Utan att avslöja mer kan jag skriva att slutet gjorde mig mäkta besviken, men att epilogen räddar situationen med en strimma hopp. Önskar att det var betyligt kortare tid än ett år tills nästa del i seriern kommer ut för jag vill helst omgående ta reda på hur berättelsen fortsätter.

81D46KZncuL._SL1500_

/ Johanna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s