We were liars – E. Lockhart

Har sett väldigt mycket fram emot att läsa We were liars av E. Lockhart och har därför också haft lite blandade förväntningar inför själva läsningen. Jag har dels varit orolig över att bli besviken med tanke på hypen kring den men också tänkt att den måste ha en del att bjuda på med tanke på uppmärksamheten. Så läste jag den till slut. Och jag gillade den. Väldigt mycket. Tycker att den är välskriven, både vad gäller handling och språk men framförallt gillar jag att boken faktiskt har ett tema, ett tydligt budskap.

WeWereLiars__140612011956-575x883

Ska försöka att inte avslöja alltför mycket. Boken handlar om Cady som är dotter till en av de beundrade systrarna Sinclair – en fin och förmögen New England-familj som spenderar hela somrarna på familjens egna ö. Och det är på den här ön och om somrarna som berättelsen utspelar sig. Tidigt får man förstå att någonting stort händer men ändå lyckades jag faktiskt inte klura ut vad det var förrän det faktiskt berättades. Det jag gillar med boken är just budskapet med de gamla fina pengarna och hur det ställer till det för folk. De tre systrarna har haft alla möjligheter i världen att försörja sig själva – de har fått en fin utbildning på de dyraste och bästa universiteten, de är smarta, har ett bra skyddsnät och en obegränsad mängd kontakter. Ändå slutar det med att de inte har någon inkomst och måste förlita sig på sin pappa och familjens pengar. Beroendet av föräldrarnas pengar – de fina pengarna – förstör i slutändan både för de själva och för deras barn.

Miljön är fantastisk. De är New England och sommar. Dessutom ett tänkvärt budskap. Det enda jag saknade var en fördjupning av vänskapen mellan Cady och hennes kusiner. Kusinerna förblev tämligen anonyma och tycker att man kunde ha fått lite mer om detta med tanke på att boken ändå var relativt kort.

/Heléne

Advertisement

1 thought on “We were liars – E. Lockhart

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s