Rödvinsbokcirkeln läser All the light we cannot see

Igår var det äntligen säsongspremiär för Rödvinsbokcirkeln. Vi hade läst Anthony Doerrs All the light we cannot see. En lång skildring av andra världskriget där vi får följa den blinda flickan Marie Laure och det tekniska geniet Werner. Marie-Laure växer upp i Paris men när kriget når staden flyr hon tillsammans med sin älskade pappa till farbrodern i Saint-Malo.

Werner växer upp på barnhem i Österrike. Barnhemsföreståndaren och lillasystern är de enda han har. Han trivs bra på barnhemmet men han våndas över kolgruvorna, där pappan försvann, som väntar honom när han blir vuxen. Tidigt bestämmer sig Werner för att undvika kolgruvorna och ta vara på sitt intresse för teknik. Vägen dit är att få en utbildning och som tonåring blir Werner värvad till en av Hitlers skolor. Under tyranniska metoder fostrar skolan unga pojkar att lyda och bli hjärtlösa.

Man kan tycka att det känns tröttsamt med ännu en skildring av andra världskriget men tycker ändå att Anthony Doerr gör det på ett annorlunda sätt som känns nytt. Vi får följa karaktärerna under olika skeden i deras liv, vi hoppar mellan perspektiv och tid och vi vet i princip slutet från början. Älskar hur Doerr skildrar vad kriget gör mot människan och älskar hur de båda huvudkaraktärernas öden flätas ihop.  Språket är fängslande och berörande. När Marie-Laures och farbroderns fina relation djupnar grät jag ganska många tårar mitt på en uteservering på söder. Men bakom mina solglasögon kunde jag gråta hur mycket som helst.

IMG_5379

 

/Heléne

Advertisement

2 thoughts on “Rödvinsbokcirkeln läser All the light we cannot see

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s