Sveket av Ursula Poznanski

De senaste åren har man överösts av dystopiska ungdomsromaner och jag har inte tröttnat. Särskilt inte när man läser dystopi med lite annan känsla, som Sveket av Ursula Poznanski. Måste säga att det är uppfriskande att läsa en ungdomsdystopi skriven av någon annan än en amerikansk eller engelsk författare.

Berättelsen utspelar sig i framtidens Tyskland efter en enorm katastrof – läsaren får inte riktigt veta vad som hänt men det talas om den långa natten. Vi får följa Ria som växer upp i en av sfärerna. I sfärerna är livet disciplinerat, rättvist och metodiskt. Människorna är övervakade men blir ständigt informerade om att de är lyckligt lottade eftersom det bland klanerna utanför sfärerna råder kyla, svält och misär.

sveket

Ria råkar höra några högt uppsatta män i hennes sfär diskutera att hon och en grupp andra studenter är misstänkta för en sammansvärjning. Kort därpå väljs hon ut till att få träffa presidenten tillsammans med dessa studenter och tåget stannar rakt ute i ödemarken. Därefter får vi i ett rasande tempo följa Ria och hennes medstudenter då de försöker överleva bland klanerna, hålla sig undan från sfärerna och samtidigt ifrågasätter hela sin världsuppfattning. Dessutom har studenterna ingen aning om vad sfärerna anklagar dem för och detta ger Sveket en kuslig Kafka-liknande stämning.

Givetvis ska jag läsa de andra böckerna i serien!

/Heléne

Advertisements

5 thoughts on “Sveket av Ursula Poznanski

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s