Rödvinsbokcirkeln läser När hundarna kommer

Ikväll träffades Rödvinsbokcirkeln över mexikansk mat och en Malbec från Argentina för att prata om Jessica Schiefauers När hundarna kommer.

Denna bok kommer garanterat att gå till läshistorien som en av mina starkaste läsupplevelser. Inte minst för att en så fruktansvärd händelse återges utan Schiefauers målande och tempofyllda språk får en att ständigt vända sida med andan i halsen (fattar inte hur hon gör det). Schiefauer är själv uppväxt i Kode där det vedervärdiga mordet på John Hron inträffade. Händelsen påverkade henne starkt och hon har ställt sig många frågor om upphovet till våld.

I Shiefauers berättelse får vi möta Esther och Isak som blir sådär tokförälskade som bara tonåringar blir, alldeles uppslukade av varandra och relationen är på gränsen till osund. Än värre blir det efter att det fruktansvärda inträffar, det som vänder upp och ned på hela deras tillvaro. Det är med växande maktlöshet man läser om hur Isaks lillebror Anton hamnar i fel umgänge, genomgår någon slags identitetskris som sedermera utmynnar i det fruktansvärda brottet mot skolkamraten Simon. Efter att jag läst den scenen mådde jag fysiskt dåligt. Och värst av allt är att verkligheten är minst lika hemsk och ondskefull.

Schiefauers språk är som berättelsen hon skriver – både brutalt och fint. Händelsen är brutal och trots att kärleken mellan de båda tonåringarna stundtals är osund är den samtidigt väldigt fin.

Vi älskade boken allihop, tror aldrig vi varit så överens om något. Om du vill läsa en bok i år som verkligen stannar kvar, läs När hundarna kommer.

9789163880353 Skärmavbild 2015-10-05 kl. 22.08.20

/Heléne

Advertisements

9 thoughts on “Rödvinsbokcirkeln läser När hundarna kommer

  1. Pingback: Fina pristagare | Bokglam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s