Middagsmörker

För min del har tiden med ny bebis inneburit en enorm lässvacka, men det har hänt ett par  gånger det senaste halvåret att en bok glimrar till lite extra och får mig att bara läsa och läsa, varje ledig stund. Middagsmörker av Charlotte Cederlund var en sådan. Jag var tagen redan från första sidan av den härligt kyliga miljön och den karga stämningen i den samiska byn där historien utspelar sig. 

Áili har förlorat båda sina föräldrar och får flytta från Skåne upp till sin morfar i Idijärvi. Underliga saker börjar hända henne när hon anländer till byn och snart står det klart att hon kanske är den enda som har möjlighet att stoppa hoten från den gamla, mytomspunna fienden. 

Jag älskar Áili, hon är en modern, tuff tonåring som bär med sig en stor sorg upp till ett nytt hem där få välkomnar henne. Många av de andra karaktärerna bär på sina egna sorger och konflikterna bubblar under ytan. Det är ett trovärdigt persongalleri som stannat hos mig även efter bokens slut. 

Det är mystiskt och spännande, med en fantastisk blandning av aktuell konflikt och övernaturliga inslag. Dessutom är omslaget väldigt fint och bjuder på en överraskning om man kikar lite extra när man har boken i hand. Jag ser mycket fram emot nästa del i serien. 

  
/ Johanna

Advertisement

2 thoughts on “Middagsmörker

  1. Pingback: Middagsmörker av Charlotte Cederlund. | Bokhuset

  2. Pingback: Eli läser och skriver | Middagsmörker, mytologi och trovärdighet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s