Handskriftens vara eller icke-vara

Jag har aldrig varit så jätteförtjust i att skriva för hand, jag får alltid ont i handen och så tycker jag bara att det går för långsamt. Jag tycker nämligen själv att jag är väldigt snabb på att skriva på datorn (vilket är något jag gärna skryter med) och när jag väl sitter där med penna och papper blir det nästan bara förkortningar istället för hela ord. Misstänker att det är en slags kvarleva från juristlinjen när man satt och antecknade frenetiskt på alla föreläsningar eftersom man var rädd för att missa minsta lilla detalj och nuförtiden är det som att jag får kramp i handen när jag ska skriva längre texter med penna.

Men så i helgen hände faktiskt något. Jag hade legat i solen och läst böcker och tidningar hela dagen men så fick jag sån skrivarlust att jag inte kunde låta bli. Att gå in och sätta sig med datorn var inget alternativ när solen sken och himmelen var alldeles klarblå. Att ta med datorn ut var inte heller något alternativ, det finns inget värre än en varm dator ute i solen när man bara ser sig själv reflekteras i skärmen, får andnöd bara jag tänker på det. Så jag satte mig ner under parasollet med papper och penna och bara skrev och det gick faktiskt bra! Och jag fick inte ens skrivkramp (fysisk skrivkramp i handen).

Och nu när jag har sett Johanna jobba med sitt manus på papper så ser det väldigt behagligt ut. Hur hon ändrar, stryker och skriver om i manuset. Enligt henne är det lättare att se framåt i texten och man får en bra överblick av det man skriver och jag tror hon har en poäng i det. När det kommer till redigering är det nog riktigt bra att jobba för hand, tänker att man ser texten på ett annat sätt när det är på papper och då kanske man kan ändra saker man aldrig tänkt på tidigare.

Läste i SVD kultur under semestern om en bok, närmare bestämt The missing ink: The lost art of handwriting and why it matters (Faber & Faber). Författaren menade att den som skriver kommer närmre texten när man skriver för hand och det kanske stämmer. Känns i alla fall som en lättnad att jag har börjat tycka att handskriften är någorlunda ok, det blir så mycket större friheter.

/ Heléne

tumblr_mnyf9l2xux1r42qk4o1_500

OBS, det är inte rökaren i fotot som har skrivit inlägget, det var bara en fin bild (trots cigaretten) som jag var tvungen att sno..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s