Intervju med Samantha Shannon, del 1

En blåsig septemberdag träffade vi Samantha Shannon för lunch ute på Djurgården. Det var Samanthas andra besök i Stockholm och vi på Bokglam var självklart överlyckliga att Storbritanniens nya stjärnskott på författarhimlen tog sig tid att träffa oss för att prata om skrivande och hennes debutbok Drömgångare.

Var det någon särskild person som bidrog till din kärlek för läsande och skrivande?
Inte egentligen, min familj är inte några stora läsare och intresset för skrivandet och böcker kom främst från mig själv. Fast jag kommer ihåg att mamma läste för mig när jag var liten, Roald Dahl bland annat och hon använde alltid olika röster för att göra det roligare. På något sätt initierade det säkert mitt intresse för berättelser.

När började du skriva?
Jag började skriva kortare berättelser med bilder när jag var runt nio år. Då var det fortfarande lite av ett mysterium för mig var berättelser kom ifrån, jag förstod inte att en person hade hittat på och skrivit ner dem. När jag sedan blev äldre, runt tretton, läste jag mycket Harry Potter och Margaret Atwood vilket inspirerade mig att skriva mer ordentligt själv.

Vad inspirerade dig att skriva Drömgångare?
Margaret Atwood var en stor inspirationskälla och jag visste att jag ville skriva något dystopiskt som utspelade sig i Oxford. När jag sedan praktiserade hos en litterär agent i Seven Dials i London under juli 2011 och på lunchrasten tittade in i souvenirbutikerna som sålde kristallkulor, stenar och annat krimskrams fick jag idén att skriva om spådamer och medium. Därtill blev jag inspirerad av häxprocesserna i Salem och grunden till historien var född.

Du studerade själv litteratur i Oxford medan du skrev Drömgångare, hur hade du tid att slutföra projektet?
Fördelen med att studera i England är att under andra året har man inga tentor. Så jag pluggade på dagen och skrev på kvällen. Jag hade skrivit en roman tidigare, Aurora, som blev refuserad och det gjorde mig så väldigt besviken. Därför berättade jag inte för någon att jag skrev på Drömgångare och jag tror det bidrog till att jag kunde känna mig fri att skriva vad jag ville. Jag använde de bästa bitarna av mitt tidigare manus och det flöt på bra. På sex månader hade jag ett grovt manus klart.

Du hade en agent redan innan du skickade in ditt manus till förlaget, hur gick det till?
Det är så det fungerar i Storbritannien. Det svåra är att komma genom agenternas urval, sedan är det de som tar kontakt med förlagen och säljer in boken. När mitt manus var i hyfsat skick vände jag mig till den agent jag hade praktiserat hos. Han jobbar vanligtvis inte med fantasyböcker så jag ville mest få råd om vart jag skulle vända mig vidare, men han gillade mitt manus och ville själv representera det. Samma vecka var det London Book Fair och trots att jag hävdade att manuset inte var klart tog han med sig det till mässan för att sälja det. Det tog faktiskt bara två veckor från att jag lämnade ifrån mig texten till att jag skrev kontrakt med Bloomsbury. Därefter hade jag ordentligt med tid att redigera boken eftersom förlaget inte ville publicera Drömgångare innan jag hade tagit min examen.

Var planen redan från början att serien skulle bestå av sju böcker?
Jag hade tänkt mig att det skulle bli flera böcker, men eftersom jag ännu inte var utgiven och tyckte att det vore väl kaxigt att säga till förlagen att jag hade tänkt ge ut flera böcker, skrev jag Drömgångare som en fristående bok. När jag väl kom i kontakt med förlaget kom vi ändå överens om att det skulle bli fler böcker. Förlaget föreslog sju böcker eftersom siffran sju är viktig i boken och själv hade jag tänkt mig ett liknande antal så det kändes bra.

DSC_0012
Samantha Shannon

Samathas bok Drömgångare finns bland annat att köpa på Adlibris, Bokus och CDON.

Nästa del av intervjun kommer i morgon.

4 thoughts on “Intervju med Samantha Shannon, del 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s